Sunday, 6 January 2013

Kisah Meyya Si Gadis Blogger


ffffAssalamualaikum . hye peeps ! :) urm . blog mia da jadi mcm dulu balek . huhu . tak kesah lah , janji boley dibaca kan ? urm . okayy . actually . sebelom neh mia ad story mory pasal sape mia and hidup mia mcm mana tak ? takde rasanya kan . huh . firstly , just nak cakap . nie second blog mia . blog yg dulu . ad lagi . cuma jarang update dah . huhu . okayy . Lets read ! 

About Me and My Family !

Nama sebenar mia dalam No Ic and surat beranak adalah Nur Emillya Binti Shapiee . Mia dilahirkan di Hospital Batu Pahat Johor . Mia dilahirkan pada 7 March 1995 . Hari Selasa pukul 1.05 ptg . Mia tinggal di Rs 52 , Lorong Wan Chik , Jalan Salleh , 84000 , Muar Johor . Kalau ada sape-2 nak anta rombongan meminang nanti , make sure ingat taw alamat neh ! hehe . gurau jep . Al maklum lahh . Ada 4 orang lagi adek beradek mia yang masih single . opss . hehe . Mia ada 5 orang adik beradik  . Semua perempuan . hehe . tapi mcm lelaki . hihi :) akak mia yg sulong namanya Nur Suhaila or Ella - 25 tahun - . Yang kedua Nur Diana or Nana - 23 tahun - . Yang ketiga Nur Farzieha or Zieha - 20 tahun - . Yang keempat guess who ? hehe . of coz lah mia ! Nur Emillya or Mia - 18 tahun . erkk , tak caya da 18 tahun >,< , and yang last sekali adik mia Nur Ellyanie or Yanie - 17 tahun - . okayy . Mia ad seorang ayah yg terhebat dalam keluarga mia , namanya Shapiee Bin Hashim - 55 tahun . Beliau seorang Pegawai Bomba yang cemerlang dan berdedikasi dalam kerjanya . Selalu dapat pingat kecemerlangan dalam Jabatan Bomba Dan Penyelamat Muar . Dy seorang yg cool , tapi ada masa dia akan tegas dengan anak-2 perempuannya . Mia sayang ayah sangat-2 . Bersyukur coz masih ada tempat bergantung :) . Dan nie pula mama mia . Namanya Asiah Bte Mahat . Berumur 55 tahun juga . sebaya dgn ayah :) hehe . Mama seorang surirumah yg bertanggungjawab sangat-2 , selalu jaga makan minum suami dan anak-2 nya . jaga pakaian kami anak beranak . dan mama lah tempat mia bermanja , selalu peluk dia kalau tengah baring ngn dia . Mama seorang yangg sangat garang dan kuat membebel ,  hehe . tapi mia syg mama sangat-2 ! :) . okayy , tak lupa jugak . Abg Ipar mia , Mohd Izwan Bin Mohd Amin . Berumur 27 tahun . Abg Ipar mia neh da kwen ngn kak long mia  . - Nur Suhaila - dan dikurniakan anak yg comel . Mohd Rayyan Danial yg berumur 1 tahun 1 bulan skrg . Nie lah anak sedara mia yg paling comel and paling mia syg . hehe ;) mia hidup dalam keluarga yang sederhana jep . so , da conclusion is I Love My Family Very Much! .


 About My Behavior and Attitudes !

okayy now . straight to da point . urm . perangai and sikap yang ada dalam diri mia neh adalah mia sebenarnya seorang yang panas baran ( tahap gaban ! ) . kepala berangin . tak suka terima nasihat orang lain pendirian tak tetap , manja ( opss  ! hehe ) , suka diberi perhatian , kuat merajuk , sensitif , pembersih ! ( paling benci kekotoran ) and lastly suka berkawan ! tak kesah lah kalau orang cakap perempuan yg panas baran neh lelaki tak suke . mia tak peduli . itu lah diri mia yg sebenar . mia tak suka jadi diri orang lain hanya untuk buat orang suka kat mia . thats hipokrit okay ! I hate It ! lebih baik jadi diri kita yg sebenar dari jadi diri orang lain kan ? ;) nie lah perangai mia yg agak terok . hehe . mia tak tahu nape mia neh panas baran sgt  , maybe ikot mama kowt , yela . anak-2 perempuan nyaa semua panas baran . hehe . sampailah bila kat sekolah . bila mia da mengamok , semua takut . amboii . dorg ingat aku neh singa betina ke ? huh . okayy , rasnaya dah cukup tuh . takley ctew lebih-2 , kantoii lah nanti . dah takde sape nak mia lagi nanti kalau dorg tahu mia mcm mana . hehe . kena secret ! hoho .


 About My Life !

Okayy , now about my life pulak ! Sebenarnya tujuan mia ber-blogging nie just untuk mia luahkan semua masalah , semua ujian , dugaan dan cabaran yg mia kena tempuh setiap hari yg telah diberikan oleh ALLAH s.w.t . kadang-2 mia rasa , dan berfikir , kenapa mia yg kena tempuh ujian neh ? dan kadang-2 mia rasa tak kuat dah nak tempuh semua ujian yg ALLAH bg kat mia . pelbagai dugaan yg telah diberikan oleh ALLAH dalam hidup mia . Mia tahu Allah saja nak uji ketabahan dan kekuatan hambanya dalam menempuh ujian yg DIA beri . tapi mia dah redha dengan semua yg berlaku :) kadangkala mia tak suka crita kat orang lain probs mia . mia tak percaya yg orang lain boleh faham masalah mia . huh . thats why mia lebih suka duduk sorg-2 dalam bilik , on laptop , sign in blogger . and then create a new post and publish ! hehe . Blog adalah tempat mia baca entry dari followers mia , tempat mia berkongsi pendapat , share masalah , share info dan sebagainya . mia suka dgn dunia blogger . Act , dulu masa sekolah , Mia paling minat subjek Bahasa Melayu . mia suke baca novel and buat karangan . thats why lah blog mia neh da mcm buku karangan kan ? hehe .  mia suka Berimaginasi Dan Berkhayal . hehe . orang cakap tak elok byk berimaginasi and berkhayal kan ? tapi pada mia . neh lah cara mia kluarkan idea-2 mia . mia suka dgn cara mia . hehe . sape tak suke da ! :P Okayy . da tuh jela ,. lets see da pictures pulak !  mia da penad . malas nak tulis lagi . hehe . nanti kita smbg lagi k ! byee guys . ! Assalamualaikum :)

Happy Family !

Nur Emillya a.k.a Mia
My Luvly Family

mia and kak uda - zieha -

ohh 3 dara ! hehe

Kami Berempat !




 si baby yg comel ! MRD !


Kak long , Abg Long and their son !





written by : Nur Emillya . All copyright and Reserved .
Dah Baca ? Suka ? Like Jep :)

Friday, 28 December 2012

Renung-2 kan ;)



'' Jika kamu memancing ikan ..
setelah ikan itu terlekat di mata kail .
hendaklah kamu mengambil terus ikan itu ..
jgnlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dlm
air begitu sahaja .. kerana ianya akan sakit oleh
bisanya ketajaman mata kailmu . dan mungkin
akan menderita selagi ia masih hidup ..

'' Begitu juga setelah kamu memberi byk
pengharapan kpd seseorang ..
setelah ia mula menyayangimu .. hendaklah
kamu menjaga hatinya . jgnlah sesekali kamu terus
meninggalkannya begitu sahaja .. kerana dia akan
terluka oleh kenangan bersamamu . dan tak mungkin
dpt melupakan segalanya selagi dia mengingatimu ..

'' Jika kamu menadah air hujan . biarlah berpada ..
jgn terlalu mengharap pada takungannya sahaja ..
dan jgnlah mengganggap ia begitu teguh ..
cukuplah sekadar keperluanmu . Apabila ia retak ..
tentu sukar bagimu menampalnya semula ..
akhirnya ianya dibuang . sdgkan jika kamu cuba membaikinya ..
mungkin ia masih boleh digunakan lagi ..

'' Begitu juga jika kamu memiliki seseorang ..
terimalah seadanya . jgnlah kamu mengganggapnya
begitu istimewa . anggaplah dia manusia biasa ..
apabila sekali dia melakukan kesilapan . bukan mudah
bg kamu memaafkannya . sdgkan jika kamu memaafkannya
boleh jadi hubungan kamu berterusan hingga ke akhirnya ..

'' Jika kamu memiliki sepinggan nasi .. yang kamu pasti
baik utk dirimu .. mengenyangkan .. berkhasiat ..
mengapa kamu berlengah mencari makanan yg lain ..
terlalu mengejar kelazatan .. kelak .. nasi itu akan
basi dan kamu tak boleh makannya . kamu akan
menyesal ..

'' Begitu juga jika kamu telah bertemu dgn seorang insan ..
yg kamu pasti membawa kebaikan kpd dirimu ..
menyayangimu .. mengasihimu .. mengapa kamu
berlengah .. cuba membandingkannya dgn yg lain ..
terlalu mengejar kesempurnaan .. kelak kamu akan
kehilangannya apabila dia menjadi org lain ..
kamu juga akan menyesal ...



Dah Baca ? Suka ? Like Jep :)

Wednesday, 26 December 2012

Sahabat ! ♥


Andai kita ingin berteman , janganlah kerana kelebihannya , kerana mungkin satu kelemahan , kau mungkin akan menjauhinya .


Andai kau ingin berteman , janganlah kerana kebaikannya , kerana mungkin dengan satu kebaikan , kau akan membencinya .

Andai kau ingin sahabat yang satu janganlah kerana ilmunya , kerana apabila dia buntu , kau mungkin akan memfitnahnya .

Andai kau ingin seorang kawan , janganlah kerana sifat cerianya , kerana andai dia tidak pandai menceriakan  , kau mungkin akan menyalahinya .

Andai kau ingin bersahabat , terimalah dia seadanya . kerana dia hanya seorang sahabat yang hanya manusia biasa , jangan diharapkan semuanya sempurna kerana kau juga tidak sempurna . Tiada yang biasa-biasa menjadi satu sempurna tetapi bersahabatlah kerana ALLAH FILLAH :')

written by : cikmieya
Dah Baca ? Suka ? Like Jep :)

Hak Milik Mutlak Nur Emillya . All copyright and Reserved